Sperm elde edilemeyen hastalara uygulanan bir işlem olan TESE de spermin elde edileceği bölgelerden küçük parçalar alınıp laboratuvar ortamında sperm aranır. Genel anestezi altında yapıldığından dolayı hasta herhangi bir şekilde ağrı ya da acı hissetmez.
Hiç sperm bulunmaması halinde mikroskobik operasyon ile testislerden doku alınarak sperm arama işlemine Mikro TESE denir. Klasik TESE yönteminden farkı daha az örnek alınması ve testis dokusuna daha az zarar verilmesidir.
Mikroskop altında her iki testisin en az dört farklı noktasından doku örneği alınır. Canlı sperm hücreleri ayrıldıktan sonra döllenme işleminde kullanılmak üzere dondurulur.
Daha önce Mikro Tese işleminde az sayıda sperm toplandıysa ya da hiç sperm toplanamadıysa ve daha önce dondurulan spermler çözüldüğünde çok fazla sperm kaybı olduğu durumlarda tekrar uygulanabilir. Yalnız bu işlemin ikince kere uygulanabilmesi için en az 6 ay beklenmelidir. İşlem sperm elde edilene kadar uygulanabilir fakat unutulmamalıdır ki her seferinde testislere müdahale edilmektedir.
Genel olarak yapılması gereken şunlardır:
İşlem sonrasında doktorunuz sizi bilgilendirecektir. İşlemden sonra bölgede kızarıklık, kanama ya da şişlik görülürse mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz.