Tüp Bebek Tedavisi

Tüp Bebek Nedir?

Tüp bebek doğal yollarla bebek sahibi olamayan çiftler için uygulanan bir tür yardımcı üreme tedavisidir. Erkek meni hücresi ile kadın yumurta hücresinin laboratuvar ortamında döllenerek oluşan embriyonun rahim içerisine yerleştirilmesi ile gerçekleşir.

Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Uygulanır?

  • Sperm sayısı ve kalitesinde sorun olanlara
  • Yumurtalık rezervi düşük olanlara
  • Kadınlardaki fallop tüplerinin tıkalı olduğu durumlarda
  • Nedeni açıklanamayan infertilite sorunu yaşayanlara
  • Yumurtlama sorunu, polikistik over sendromu olan kişilere
  • Endometriozis sorunu yaşayanlara
  • İleri yaşta olanlara
  • Ailede genetik sorun yaşayanlara
  • Aşılamada başarısızlık yaşayanlara
  • İmmünolojik sorunlarda uygulanır.

Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?

Yumurtaların Uyarılması

Adet döneminin 2 veya 3.gününde yumurtalıkları uyarmak için hormon içeren ilaçlar kullanılır. Bunun nedeni birde fazla yumurta hücresinin gelişmesini sağlamak ve gebelik ihtimalini artırmaktır.

Yumurtalıkların uyarılmasındaki süre kişiden kişiye değişiklik gösterir genelde 10-12 gün arasında sürer ancak yumurtalıkların ilaca vereceği cevap değişeceği için süre daha da uzun olabilir. 3 günde bir ultrasonla yumurta gelişimi takip edilir. 

Yumurta Toplanması

Yumurtalar gelişimini tamamladıktan sonra yumurtaların çatlaması için hormonal bir iğne kullanılır. Bu iğne uygulandıktan 34-36 saat sonra ise yumurta toplama işlemi yapılır.

Yumurta toplama işlemi anestezi altında gerçekleşir ve hasta hiçbir şekilde ağrı hissetmez. Yaklaşık 20 dakika kadar süren işlemde yumurta sayısı 1 ile 40 arasında değişiklik gösterir. İşlemden sonra hastalar evlerine dönebilir.

Yumurtaların Döllenmesi

Laboratuvar ortamında toplanan yumurtalar ve spermler klasik tüp bebek veya mikroenjeksiyon yöntemiyle döllenir. Bu işlemden 12-15 saat kadar sonra embriyolar oluşur. Hastaya haber verildikten sonra transfer için gün kararlaştırılır.

Embriyo Transferi

Embriyolar döllendikten 48-72 saat sonra transfer yapılır. Embriyonun kalitesine göre bu durum değişiklik gösterebilir. Embriyo transfer işlemi ince bir plastik boru şeklinde olan kateter ile rahim ağzından geçilerek rahim içerisine transfer edilir. Transfer işlemi ağrısız ve acısızdır hasta bir süre dinlendikten sonra evine dönebilir.

Gebelik Testi

Embriyo transferinden 12 gün sonra gebelik testi yapılır. Kanda beta HCG kan değeri ile gebelik olup olmadığı öğrenilir. Sonuç pozitifse 10 gün sonra keseyi görmek için hastaya gün verilir.

Prof. dr. erol tavmergen

Ön Görüşme Randevusu

İnfertilite, kısırlık, tüp bebek konularında doktorunuzdan detaylı bilgi almak, İzmir'de tüp bebek tedavisine başlamak, tüp bebek fiyatlarını ve ücretlerini öğrenmek için ön görüşme randevusuna gelebilirsiniz.
RANDEVU PLANLA
Prof. Dr. Erol Tavmergen
Görüşme Talebi
Randevu & Destek Hattı
Şimdi whatsapp ile görüşün