Tüp bebek doğal yollarla bebek sahibi olamayan çiftler için uygulanan bir tür yardımcı üreme tedavisidir. Erkek meni hücresi ile kadın yumurta hücresinin laboratuvar ortamında döllenerek oluşan embriyonun rahim içerisine yerleştirilmesi ile gerçekleşir.
Adet döneminin 2 veya 3.gününde yumurtalıkları uyarmak için hormon içeren ilaçlar kullanılır. Bunun nedeni birde fazla yumurta hücresinin gelişmesini sağlamak ve gebelik ihtimalini artırmaktır.
Yumurtalıkların uyarılmasındaki süre kişiden kişiye değişiklik gösterir genelde 10-12 gün arasında sürer ancak yumurtalıkların ilaca vereceği cevap değişeceği için süre daha da uzun olabilir. 3 günde bir ultrasonla yumurta gelişimi takip edilir.
Yumurtalar gelişimini tamamladıktan sonra yumurtaların çatlaması için hormonal bir iğne kullanılır. Bu iğne uygulandıktan 34-36 saat sonra ise yumurta toplama işlemi yapılır.
Yumurta toplama işlemi anestezi altında gerçekleşir ve hasta hiçbir şekilde ağrı hissetmez. Yaklaşık 20 dakika kadar süren işlemde yumurta sayısı 1 ile 40 arasında değişiklik gösterir. İşlemden sonra hastalar evlerine dönebilir.
Laboratuvar ortamında toplanan yumurtalar ve spermler klasik tüp bebek veya mikroenjeksiyon yöntemiyle döllenir. Bu işlemden 12-15 saat kadar sonra embriyolar oluşur. Hastaya haber verildikten sonra transfer için gün kararlaştırılır.
Embriyolar döllendikten 48-72 saat sonra transfer yapılır. Embriyonun kalitesine göre bu durum değişiklik gösterebilir. Embriyo transfer işlemi ince bir plastik boru şeklinde olan kateter ile rahim ağzından geçilerek rahim içerisine transfer edilir. Transfer işlemi ağrısız ve acısızdır hasta bir süre dinlendikten sonra evine dönebilir.
Embriyo transferinden 12 gün sonra gebelik testi yapılır. Kanda beta HCG kan değeri ile gebelik olup olmadığı öğrenilir. Sonuç pozitifse 10 gün sonra keseyi görmek için hastaya gün verilir.